10 mars 2017

Gör ditt företag konkurrenskraftigt – med rätt IT

image001

En nöjd kund är förmodligen något av det bästa ett företag kan ha. En nöjd kund kommer ofta tillbaka till dig och en nöjd kund pratar ofta gott om ditt företag. Motsatsen är i längden en katastrof för framtidsutsikterna och möjligheten till att expandera.

Att ha koll på företagets IT kanske inte är det första man tänker på när man tänker på konkurrenskraft eller nöjda kunder. Men faktum är att en bra IT-struktur det vara något av det viktigaste du kan ha för att dina kunder ska känna trygghet i ditt företag. Om vi ser till hela bolagscirkeln, bör vi tänka in IT som en av bolagets kärnprocesser. IT hamnar det oftast utanför hela den interna processen och det kostar ofta onödigt mycket tid och pengar när man inte har med detta som en byggsten.

Mer tid till annat

När företaget flyttar till molnet frigörs arbetskraft och intern belastning. Anställda på företaget behöver inte lägga flera timmar varje vecka på problem som uppstår på grund av IT miljön. Det behövs inte längre egna servrar som ni själva måste ta hand om, alltså behöver inte IT ansvarig lägga ner så mycket jobb på intern IT. Detta sköter leverantören av molntjänsten, som också ofta har mer kompetens och förståelse för molntjänsterna. Istället kan all den tid som skulle lagts på IT, läggas på konstant utveckling av produkter,  tjänster och kundrelationer och det gör företaget konkurrenskraftigt.

Betala mindre

När man har egen IT-personal och egen intern IT-struktur kan det ofta bli både kostsamt och tidskrävande. Det är mer krävande än vad man tror att upprätthålla kompetensen på systemen och sörja för stabilitet, utveckling, backup med mer. Viktiga uppdateringar av system och program kan kosta mycket. Utbildning för IT-personal kostar både tid och pengar. Licenskostnad kan bli hög då företag ofta betalar för tjänster som inte används, eller betalar för tjänster man inte ens vet att man har. Med rätt IT bli det väldigt mycket enklare att ha koll på licenser, kostnader och vem som använder vad. Kostnaden för egna servrar och personal försvinner mer eller mindre helt då allt sköts av leverantören. När kostnad för IT minskar, kan ni fokusera på kunden istället. Det gör ert företag mer konkurrenskraftigt.

Storleken har ingen betydelse

Så brukar det ju heta. I detta fallet är det sant. Företagets storlek är inte längre avgörande för vilket systemstöd man kan ha. Det är idag möjligt att även för ett mindre företag ha komplexa, snabba, effektiva system. Det gör de små bolagen konkurrenskraftiga. Tidigare hade bara stora väletablerade företag råd med det bästa. Nu kan alltså de mindre bolagen få samma effektiva system, till anpassad kostnad, eftersom man bara betalar för det man använder.

Det har dessutom aldrig varit enklare att byta system.
Faktiskt så har vi underskattat effektiviteten att uppgradera och byta systemen ofta. Det är ju så att övning ger färdighet och om företaget inte hänger med i utvecklingen så blir det bara svårare och svårare att komma tillbaka och konkurrera med bolag som ligger i framkant.

Kundregister som alla kommer åt

När ni jobbar med molnet kan ni använda företagsdata på ett helt annat sätt än vad ni tidigare var vana vid. Det är tillgängligt och anpassningsbart på ett helt annat sätt. Ni kan enkelt med färdiga funktioner komma åt kunddata eller dokument var som helst och hur som helst. Ni kan öppna dokument i webbläsare, eller applikation, på dator eller i mobil. Ni kan redigera ett dokument samtidigt fastän ni befinner er på två olika platser. Det går också mycket snabbare att komma företags viktiga data. Om en kund ringer, vill man självklart kunna svara på en fråga direkt och inte behöva ringa upp några timmar senare. Molnlagring är ett steg på vägen mot snabbare kommunikation med kund. Då möjligheten till snabb kommunikation är viktig gör det ert företag mycket mer konkurrenskraftigt än tidigare.

Sammanfattning

Det är viktigt att få fram poängen med att med dagens IT, så blir ert företag starkare. Det är inte möjligt att, över tid, vara utan effektiv IT. Dagens IT bygger konkurrenskraft och det är möjligt att applicera det på en mängd olika sätt. Digitalisering som det så populärt heter är enkelt uttryckt att maximera möjligheterna med IT ur ett perspektiv som skapar en bättre struktur och en möjlighet att jobba effektivare med ert företags kärnverksamhet. Kan ni fokusera på det ni är bra på och göra era kunder nöjda, då gör ni ert företag konkurrenskraftigt.

 

Läs mer om du gör ditt företag konkurrenskraftigt i vår guide

[btnsx id=”1331″]

 

Kom igång!

Kontakta oss så återkommer vi till dig med mer info.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.